maandag 17 juli 2017

Vooruit zorgen


 Nu er volop verse groenten te koop is of in de moestuin staat bij mensen zie je de huisvrouwen druk bezig. Bij sommige zie je een buitenvuurtje met een grote pan erop . Niet iedereen heeft hier nl een gasstel of fornuis , er zijn nl ook mensen die alleen een houtfornuis hebben . Er wordt het hele jaar glazen potten gespaard en waar nodig nieuwe losse deksels gekocht . Van het fruit van aardbeien tot pruimen wordt jam gemaakt of compote of de pruimen worden in een vat gestopt voor Tuica . Daarnaast wordt er van sommige vruchten siroop gemaakt of likeur . En ook bij ons wordt er gezorgd voor de winter  al lijkt die met temperaturen buiten van 35 graden of warmer nog ver weg . Inmiddels heb ik aardbeiensiroop gemaakt en diverse soorten jam . En komen er in de kelderkast allerlei potten met geweckte groenten te staan zoals bietjes , worteltjes, bonen en ingemaakte augurken enz. Het inmaken en wecken wat in Nederland soms uit noodzaak maar vaak gewoon gedaan wordt uit liefhebberij is hier noodzaak .Om de simpele reden s'winters is verse groenten duur en zie je op de markten kool, peen , uien en in de supermarkten is er wel aanbod aan groenten maar duurder dan zomers. En jah waarom zou je dan geen voorraad aanleggen door in te maken en te wecken . Ik gebruik weckpotten zowel nieuwe als oude modellen die ik in Nederland op de kop getikt heb  hier zie je ze niet alleen potten zoals op de foto met schroefdeksel en als het deksel niet goed meer is koop je dus nieuwe deksels. In het najaar wordt de kool verwerkt tot zuurkool en gaat in een grote ton voor sarmale ( gevulde koolrolletjes) en zo komt de voorraadkast voller en voller te staan in menig gezin . Niet alleen op de dorpen wordt op deze manier gezorgd voor de winter , ook in de stad wordt door menig huisvrouw op deze manier vooruit gezorgd .

6 opmerkingen:

 1. Mooi om te lezen. Vanuit Rijssen bij St. Roec sturen we ook weckflessen mee met de goederentransporten naar Oost- Europa
  Ik heb de weckketel van min moeder nog met binnenstandaard en klemmen en die wil ik ook meegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi dat je die wil doneren zo krijgt het een goede bestemming.Misschien een tip rubberen ringen en klemmen zijn hier niet te koop dus misschien ze er extra bij doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geef het bij St. ROEC door. Mijn klemmen haak je aan de standaard waar je de weckflessen opzet en klem ze dan op 2 op elkaar gezette weckglazen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb nagevraagd wat betreft de weckringen maar de vrouwen waar onze weckglazen heen gaan maken de potten dicht door er iets over te gieten en dat aan te steken en snel de deksel erop te leggen, schijnt te kunnen zonder ringen. Ringen zijn hier ook nauwelijks te koop, dan moet je naar duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet wat je bedoelt en in Nl zijn winkels online en gewoon bv brouwmarkt waar je prima de ringen etc kan kopen .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zal het doorgeven, bedankt voor de tip. Ik help bij de boeken en weet dus niet alles van de rest. Trouwens Engels, Duitse en Franse boeken mochten die binnenkomen dan gaan ze mee met de transporten en Nederlandse karton en prentenboeken ook wel vooral die over tellen en met heel veel plaatjes en geen tot nauwelijks tekst.

  BeantwoordenVerwijderen