maandag 19 juni 2017

Roemeense wijnen , bij vele onbekend.

Roemenie is voor velen een onbekend wijnland, terwijl de wijnen al heel lang in de prijzen vallen . Het land is verdeeld in wijnregio's en de regio waar wij in vallen met Ghioroc is Crisana. Het dorp Minis ligt tegen ons dorp aan en we zijn dus omrings door wijnvelden en dat is een heel mooi gezicht . De streek waar wij wonen is heel lang Oostenrijks/Hongaars grondgebied geweest zelfs Keizer Frans Jozef van Sisi is hier in de streek nog op bezoek geweest . Onlangs las ik een stukje over de wijnstreek waar wij wonen . Ik heb het via google vertaald en zet het hieronder.

Wist u dat Arad wijngaard is een van de oudste wijngaarden in Roemenië, met druiven hier van oorsprong vandaan komen ?Het oudste nog bestaande bewijsmateriaal over deze wijngaard dateert uit de eerste helft van de elfde eeuw. Maar de geschiedenis gaat tot 1038, toen Gizella eerste koningin van Hongarije, geschonken met de toestemming van haar man, Stephen, '' acht wonen', gelegen op de heuvel Macra (Mocrea) van de grens Minis [...] abdij van Bakanybel [...] na de nederlaag Prins Ahtum afstammeling van Glad noten E Gluck  in de eeuwen XII en XIII, het bestaan ​​van de wijngaarden in de dorpen aan de voet van Zarand nieuwe documenten blijkt . In Pâncota in Madera, Ghioroc, Minis etc. wijngaarden produceren van wijn voor de katholieke kloosters uit Mocrea Pâncota en Arad, zegt een van de websites van lokale producenten.
Vandaag Minis oudste werkende wijnmakerij, de oudste wijn geproduceerd in 1926.
We moeten ook niet vergeten dat sinds 1862 de Minis werden internationaal bekroond wijnen. Een reden tot vreugde over de hier geproduceerde wijnen.


Inmiddels zijn er in Nederland ook wijnhandelaren die de beroemde Roemeense wijnen importeren en je graag meer vertellen over de herkomst en streek waar de wijn vandaan komt . Wij kopen zelf onze wijn b.v in Pancota daar staat langs de weg een groot wijnvat zo van hier moet je zijn voor wijn :). Inmiddels weten we welke wijn we lekker vinden , maar ook in de supermarkt hier is de wijn volop te koop en er zijn speciale winkels waar je de wijn kan kopen en proeven . 

1 opmerking: