maandag 15 mei 2017

De moestuin


Toen we nog in Amsterdam woonde hebben we heel lang een volkstuin gehad dat was vooral toen we 2 hg woonde ideaal met de kinderen ze konden daar heerlijk buiten spelen. Naderhand hadden we een bendenhuis en hebben we de volkstuin weggedaan . Nu we in Roemenie wonen en de luxe hebben van een grote boomgaard. Begon het weer te kriebelen vooral bij mij want vroeger thuis hadden we altijd een moestuin zelfs zo dat we er bijna het hele jaar van konden eten . Vorig jaar heeft onze zoon  met een tuinfrees een groot stuk omgefreest. Waardoor we konden kijken wat er wel en niet lukte aan planten . En eerlijk gezegd viel dat heel erg mee . Dus dit jaar heeft hij het stuk wat we vorig jaar hadden laten ''liggen'' er bij omgefreest. Totaal is het nu zo'n 125 m2 . Een hele lap grond . Maar we hebben net als iedereen hier kleigrond en dat is anders dan losse rule zand grond of een mengeling van veen en zand . Vooral als als het geregend heeft en  en je loopt er dan heb je het  gevoel of je ''kilo's '' modder onderaan je klompen of laarzen hebt zitten . Maar inmiddels is het weer zo stabiel na een periode van regen dat de lente weer terug is met temperaturen van gemiddeld 22 graden overdag en s'nacht zo'n 12 graden . Dus dat betekent lekker tuin weer en hebben we onlangs na alle regen eerst maar het onkruid gewied. Waar je in Nederland de schoffel gebruikt doen ze hier alles met en hak en daar maken ze ook de voren of gleuven mee om in te zaaien . Inmiddels staan er nu diverse bessen struiken , blauwe bessen , bramen , frambozen en daarnaast stonden er toen we het kochten al pruimen , kersen enz aan fruit bomen . Gewoon heel luxe en een rijkdom vinden wij .De pruimen gaan als ze rijp zijn in de vaten om te gisten en daar wordt later Tuica van  gestookt , verder wordt er jam en compote van gemaakt .
In de moestuin staan de rabarberplanten uit Nederland en aardbeien en verder inmiddels de knoflook die we in oktober hebben gepoot, de rode en gele uien , een egyptische ui allemaal met groene sprieten, zijn er allerlei groenten gezaaid en bonen gelegd , stam en stokbonen, bietjes / kroten, snijbiet, raapstelen, spinazie en kruiden , courgette planten ,  rode en gele paprika,   aubergineplanten ,   tomatenplanten  en cherrytomaatjes , kool .Oftewel een hele boel . Als alles gaat groeien en een goede opbrengst geeft dan gaat er ook hiervan naar een ouder echtpaar op het dorp en naar de crisisopvang / kindertehuis in Arad. Want ook daar zetten wij ons nog steeds voor in . Ze zijn daar altijd heel erg blij met verse producten van het seizoen .Dus dat betekent water geven en onkruidwieden waar nodig maar bovenal ongespoten groenten of zoals ze hier zeggen EKO.

4 opmerkingen:

  1. Wat leuk zeg, wel een enorm stuk grond! Hier doen we het met een tuin, maar daar groeit gelukkig ook genoeg in ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt het is inderdaad een enorm stuk grond , maar een groot deel gras.En een moestuin is zo heerlijk .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw, wat een ENORME moestuin. Wat heerlijk zeg. Vooral de blauwe bessenstruiken spreken me aan, hmmmm :) wat zullen jullie veel smullen van deze tuin!

    BeantwoordenVerwijderen