maandag 8 mei 2017

Alimentara ( winkel)Alimentara of magazine zie je op de dorpen op veel kleine lokale winkeltjes staan , het betekent gewoon supermarkt. Maar dan in het klein met een koelvitrine met frisdrank en zuivel producten en verder kan je er brood kopen , groenten en fruit en seizoens producten . Maar vaak kan je er ook terecht voor een opwaardeerbon voor je mobiele telefoon met Roemeense simkaart. Ook bij ons op het dorp heb je van deze winkeltjes , je kan dan ook hier de burgemeester tegen komen die even een boodschap komt doen . Onlangs vroeg iemand aan mij hebben jullie dan ook supermarkten waar je van alles kan kopen . Ja hoor kan ik naar eer en geweten zeggen .Sinds een aantal jaren zie je steeds vaker de Lidl in plaatsen verschijnen , maar er is ook Real, Kaufland etc aan grote supermarkten . Wij kunnen eigenlijk best wel zeggen er is een groot aanbod aan producten , niet zoals n Nederland voor gesneden groenten en geschilde aardappels. Maar gewoon een goed aanbod met verse producten en vaak nog uit de streek zelf ook . Maar afhankelijk waar de winkelketen vandaan komt producten uit dat land zoals bij de Kaufland b.v speculaas uit Duitsland. Eigenlijk heel weinig producten waarvan ik zeg die moet ik echt uit Nederland mee nemen , jah drop en stroop dat heb ik hier nog niet gezien maar eigenlijk zijn er hele goede alternatieven te vinden . Satesaus kant en klaar , nee dat zie je niet maar met een pot pindakaas en een goed recept maak ik zelf satesaus .Ook producten voor vegetariers en dieet producten zie je meer en meer. Al blijft het een feit dat een aantal producten voor een bepaalde bevolkingsgroep onbetaalbaar zijn . Zo waren wij onlangs bij de Real supermarkt en zagen daar van chocolademelk van Nutrica omgerekend ongeveer 2 euro voor een 1 liter. Niet dat wij het gekocht hebben maar je ziet in de winkels een heel gevarieerd assortiment. Dat maakt dat we als we in Nederland zijn eigenlijk alleen maar hele speciale kruiden en sommige theesoorten etc mee terug nemen . Maar nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik het ook leuk vind om een alternatief te zoeken voor een voor Nederlanders vanzelfsprekend iets of ingredient. Nederlanders die naar dit land op vakantie gaan hoeven dus eigenlijk niet bang te zijn dat ze allerlei vreemde en onbekende dingen tegen komen want met een bv een winkel als de Lidl zie je veel bekende producten al heeft het soms een andere naam/verpakking.

4 opmerkingen:

 1. Grappig om te lezen hoe het in een ander land eraan toegaat. Leuk vind ik ook dat mijn vriend precies hetzelfde vertelde over zijn diensttijd in Bosniƫ. Dat er ook zulke winkeltjes waren ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk , en wij noemen dat de charme van het platteland. Vroeger zag je dit in nederland ook kan ik met herinneren , ik ben voor een groot deel opgegroeid in de Alblasserwaard en tante's van vader hadden ook zo'n winkeltje waar we kauwgomballen voor een cent konden halen b.v

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Ik ben nog nooit in Roemeniƫ geweest ;)... Manlief ging voor z'n werk weleens richting het oosten (Polen)...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben in 1985 in Polen geweest ook een mooi land en heb kennelijk door mijn foto's m'n vader aan lgestoken want die woont daar nu al ruim 10 jaar in Polen .Roemenie is ook mooi en totaal anders .Onze zoon heeft een bedrijf ( www.goossens-apartments.com )hier op zijn site staat foto's en info en het is vanaf eindhoven maar ong. 2 uurtjes vliegen en dan zijn we thuis zoals wij dat noemen. Wij vliegen op Timisoara en daar vandaan ben je met omg. een uurtje bij ons. Zoals vandaag is het 24 graden dat is dus genieten en zomers nog warmer en heerlijk dus .

  Gr Henriette
  www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  BeantwoordenVerwijderen