maandag 20 november 2017

Kool en sarmale

Toen ik kind was had mijn vader in de tuin allerlei soorten kool en alles wat daaronder valt. Dus aten we boerenkool , spitskool ,groene en rode kool en spruiten .Gewoon winterse kost . En er werdt niet gezegd lust je het niet nou dan krijg je wat anders nee het was eten wat de pot schaft .Eigenlijk heel normaal in die tijd. Ik vermoed dat daar mijn hekel aan kool en aanverwanten als spruiten vandaan komt. Manlief ik gek op spruiten dus die maak ik voor hem klaar. Maar zuurkool , boerenkool, rode kool allemaal vinden we dat heerlijk. Maar hier in Roemenie hebben we op een andere manier kool leren eten zomers als salade en s'winters als sarmale. Hiervoor gebruik je een hele kool die net als zuurkool is ingemaakt of een witte kool die je kookt in water met zout totdat deze zacht is , je laat de kool dus heel en verwijdert alleen de stronk . Als de kool gaar is laat je deze afkoelen en snij je voorzichtig de bladeren los en verder doe je als bij sarmale staat. . Ik zal van allebei hieronder een recept plaatsen voor wie het leuk vind om dit te maken . Recept sarmale
 En hoe je kool inmaakt in het vat Ingemaakte kool

2 opmerkingen:

  1. Lijkt mij heerlijk, ik ken wel koolrolletjes die gevuld zijn met gehakt maar hier worden veel meer ingrediƫnten gebruikt. En een handige manier om een kool in zijn geheel te koken. Van een rauwe witte kool kun je geen bladeren halen. Dan moet ik een savooiekool kunnen vinden, dat 3 uur in water leggen is natuurlijk alleen als de kool als zuurkool is ingemaakt. Wie weet maak ik het eens. Kan ik het ook kant en klaar invriezen? Ik ben maar in mijn eentje want mijn man is in september overleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Invriezen gaat prima doe ik ook weleens. Alleen wil de smaak weleens anders zijn dan vers gemaakt .

    BeantwoordenVerwijderen