maandag 18 september 2017

Stookseizoen

Een voorbeeld van hoe het hout wordt geleverd bij de mensen , het moet dan nog gezaagd en gekloofd worden.

Nu het hier nog heerlijk weer is , zijn we hier toch al bezig om te denken aan het stookseizoen wat ook weer komt. In de steden hebben de mensen verwarming op gas oftewel stadsverwarming dus cv. Maar buiten op de dorpen in 90 % van de gevallen dus niet. Daar brand de kachel op hout , briketten , kolen of korrels. Je ziet nu dus al geruime tijd overal hout liggen voor de deur gewoon aan de straat kant. De afgelopen winter begon al half november en duurde tot maart zo'n beetje en was dus lang en bij periode's streng . Er was toen ook vanwege de onverwachts strenge winter moeilijker aan extra hout , kolen etc te komen en dus zijn mensen nu ook meer en al vroeger begonnen met voorraad in te slaan .Wij hadden vorig jaar voldoende hout liggen we hadden dus mazzel , en hebben nog hout liggen om de kachel aan te maken .We hebben vorig jaar briketten gebrand dit is geperste houtvezels en dat beviel prima en was minder belastend voor je rug. Normaal moet als je hout laat komen , dus zijn boomstammen dit gezaagd worden en daarna gekloofd .Een hele klus eerlijk gezegd .En qua prijs maakt het niet zo veel uit dus hebben we besloten om dit jaar briketten te laten bezorgen en deze te stoken . Afgelopen jaar hebben we oa kolen gestookt om uit te proberen nou , 1 ding wat een stof en aanslag in je schoorsteen geeft dat . Briketten brnad prima en geeft minder stof en aanslag. Volgens de beschrijving brnad je kachel  uur oop 1 brikket wij rekenen 2 uur voor 1 briket en hebben genoeg gerekend om niet voor verassingen te komen staan .
Briketten
Zodra wij in de winkels in dit geval de bouwmarkt de briketten zagen hebben we ze dan ook besteld en ze per vrachtwagen thuis laten bezorgen 400 pakken oftwel 5 pellets , want er waren een aantal losse pakken bij .Ze liggen inmiddels allemaal opgestapeld in de uitbouw aan de ene kant de briketten aan de andere kant het hout. Een heel rijk gevoel dat dat geregeld is .Het is een heel bedrag en zeker hier voor de gezinnen iets waar ze een jaarlang voor sparen .Temeer daar je als je hout etc. besteld moet je gelijk betalen.

Veel mensen verwarmen hun huis met deze kachels en wonen dan ook met het hele gezin in 1 kamer en sommige hebben van deze terracotakachels ook hun houtfornuis en koken het jaar rond hierop.                       


Je ziet al heel wat jaren deze grote kachels in de winkels , hierop sluit je de cv systeem aan en verwarm je op deze manier je huis. Het is ook hier een hele investering zo'n kachel en betekent dus jaren sparen voordat je deze kan kopen .Ook voor ons was het een hele aanschaf een paar jaar geleden maar kan alleen maar zeggen een ideaal systeem .Ons hele huis is warm en we hoeven niet zoveel kachels aan te maken en aan te houden .Deze grote kachels branden op hout of briketten en je hebt ze ook speciaal voor zgn korrelbriketten . Je maakt deze kachel aan met hout en als deze eenmaal brand brandt je verder briketten  en/of hout en/ of kolen.
De zgn korrelbriketten die je per zak koopt , en waarop dan je kachel brand nadat je deze  hebt aangemaakt.

2 opmerkingen:

  1. Wat grappig. In Zweden wil juist iedereen van die grote houtkachel met cv aansluiting af en kiezen ze voor bergwarmte. Leuk om te lezen hoe het bij jullie gaat.

    BeantwoordenVerwijderen