zondag 13 mei 2018

Water , moestuin en warmte.

Het is zo snel gewoon dat er water is als je de kraan opendraait . Maar o wee als ze aan de hoofdleiding aan het werk zijn dan is dat  minder fijn of als je watersysteem bevroren is. Vorig jaar winter was bij ons en met ons vele bij -20 de water toevoer bevroren ondanks dat het luik dicht was.Dus voortaan pakken het goed in ook al zegt iedereen kleine kans dat de bevriest , 1 keer zo'n ''geintje'' en liever niet meer. Nu was er weer wat anders.Ze zijn bezig om de water toevoer op een grotere diameter pijp aan de sluiten .Op zich alleen maar fijn ware het niet dat ze dit van tevoren niet kenbaar hadden gemaakt. Wel verscheen er op facebook een foto van de werkzaamheden leuk en fijn maar iedereen wist al dat er wat was omdat er geen water was. Nu hebben we altijd water met en zonder koolzuur in huis.Maar omdat in de moestuin inmiddels planten van tomaten , courgette , kool enz en de nodige zaaisels liggen was ik iets minder blij want dat heeft water nodig. Vorige jaar gingen we iedere avond met veel meters tuinslang de hele tuin door maar we hadden al bij buren een irrigatiesysteem gezien ( een soort tuinslang met gaatjes erin die je door je hele tuin legt en zo alles water geeft ) maar omdat onze moestuin rond de 180 m2 is was dat een beetje teveel van het goede qua kosten .Dus hebben we in de bladen van de bouwmarkt gekeken wat er mogelijk is en hebben een betaalbaar alternatief gevonden .
We hebben 5 van deze soort spriklers gekocht en de nodige hulpstukken en een stuk tuinslang want we hadden net niet genoeg en een waterverdeler zie hieronder zodat we door de hele moestuin sprinkler konden zetten en ze om de beurt kunnen laten draaien alleen nr 4 en 5 draaien gelijktijdig.
Deze spullen zie je ook in Nederland in de bouwmarkt en waarschijnlijk ook in een tuincentrum.In ieder geval geven wij nu op deze manier de tuin water en hebben we uit voorzorg een heel stel emmers gevuld met water staan voor het geval dat we weer tot  s'avonds laat zonder water zitten .We gaan dan met een emmer en een beker gewoon alle paprika, tomaten , courgette, augurk en meloenplanten maar af en ze zo water geven want het is hier gemiddeld 25 tot 30 graden en dan heeft het toch echt water nodig tenzij je alles wil laten verdrogen en juist dat laatste willen we voorkomen . Onze honden die hebben naast hun waterbak een kinderbadje staan want ze gingen ''badderen'' in hun waterbak en die is daar te klein voor. We hebben in de waterbak en het kinderbadje een steen gelegd want anders weten ze het om te gooien de lieve boeven , het is schitterend om te zien hoe blij ze zijn met het badje.Ze gaan er met 2 voorpoten in staan en dan met 1 poot erin staan banjeren waardoor hun borst en kop nat wordt.  Voor de zon hebben ze 2 parasols waar ze onder kunnen , we hebben die aan het hekwerk van hun hok vast gemaakt want ook hun hebben het warm.In het begin vonden ze het maar vreemd de parasols maar nu ze het door hebben vinden ze het heerlijk en zitten of liggen ze eronder. Het voorjaar is hier al heerlijk , veel mensen gaan dan ook al naar het strand aan de rand van het dorp om daar te genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten