zondag 27 mei 2018

Heerlijk regen en kersen uit eigen tuin

Zoals ik in de vorige blog schreef hebben we een sproei installatie in de moestuin.Het was namelijk erg droog.  Nu is dat hier wel vaker maar dit keer was het zo erg dat dat de jonge groene noten spontaan uit de boom vielen en jah dat is niet de bedoeling Gelukkig kwam de wens van veel mensen uit en ging het regenen. Niet zomaar een buitje maar zoals wij dat noemen alle schuiven gingen open zo'n bui duurt dan ongeveer 30 minuten en het plenst dan letterlijk en daarna ...........is het weer stralend weer Altijd weer bijzonder vinden wij  Afgelopen paar dagen heeft het ook heerlijk geregend en ineens komt er van alles boven in de moestuin , natuurlijk ook onkruid maar minder dan andere jaren gelukkig, het is nu een soort wingerd waar witte bloemen in komen. Geen flauw idee hoe het heet. Dus dat trekken we er steeds uit en wat een enorme lange wortels heeft dat zeg , we kunnen ook de hak gebruiken maar er is overal gepoot en gezaaid dus doen we het gewoon met de hand . Momenteel zijn hier de kersen rijp en de zure kersen beginnen te komen . Die zure kersen worden gebruikt om siroop en compote te maken.De compote wordt s winters gebruikt in taart.

In Roemenie staan veel zure kersen bomen , dus mensen doen er van alles mee. In Nederland zie je ze ook maar minder . In Nederland heten ze Morellen en in Belgie Krieken.
Ingredi├źnten
Voor het deeg : 3 eidooiers ( eiwitten bewaren) 100 g boter 4 eetlepels suiker een halve theelepel bakpoeder 3 eetlepels citroensap een beetje citroenrasp bv 1 theelepel 3 eetlepels maanzaad vanille essence zo’n klein buisje 12-15 eetlepels bloem 6 eetlepels broodkruimels/paneermeel
Voor vulling: 500 g zure kersen ( uit een potje , sap bewaren) een halve kop suiker (gewoon koffiekopje maakt niet uit welke maat) een halve kop water ( ,, ,, ,, ,, ,, ,, ,, ) 4 el griesmeel
Voor decoratie: 3 eiwitten 6 eetlepels suiker vanille essence ( klein staaf flesje 2x) zure kersensiroop
Werkwijze
1. Meng de boter goed met suiker en dooiers door elkaar heen tot een romig geheel. 2.Voeg de essence, de citroenschil, en de maanzaad toe en meng dit door elkaar. 3. Roer het bakpoeder door de citroensap en dan door de gezeefde bloem. 4. Voeg dit bij het eidooier mengsel en meng alles goed door elkaar toe een geheel. 5. Vet de vierkante bakvorm in en bestrooi deze met bloem. 6. Verdeel het deeg over de bakvorm bodem. 7. Bak 6-7 minuten in de oven , deze is voorverwarmd op 160 graden. 8. En laat na het bakken de taartbodem in de vorm zitten voor verdere bereiding in de oven die op lagere stand staat.De oven moet niet koud worden.
Voor vulling:
1. We zetten het water op met de suiker en laten dit even doorkoken tot de suiker goed is opgelost, het moet een dikke stroop worden. 2. Doe dan voorzichtig al roerend de kersen erdoor en laat even doorwarmen , niet koken. 3. Laat het nu afkoelen . 4. Nadat het is afgekoeld , haal je de kersen uit het vocht en doe je de kersen in een zeef en laat je ze uitlekken. 5. Het vocht doe je terug bij het andere vocht .De kersen bewaar je. 6.Dan roer je de griesmeel voorzichtig door het sap mengsel er mogen geen klonten ontstaan. 7. Nu spatel je voorzichtig de kersen er doorheen .Het moet een stevige vulling zijn geworden.
De decoratie en verdere bereiding:
1.Sla de eiwitten stijf/ lobbig in een vetvrije kom en gebruik vet vrije deeg haken ( het ontvetten gaat goed met een beetje citroensap) en voeg de essence en suiker toe. En meng dit goed erdoor en maak het eiwit goed stijf. 2. Als je pieken kan trekken in het eiwit is het goed stijf . 3.Pak nu de bakvorm uit de oven en zorg dat je oven nog warm is( gewoon op de laagste stand laten staan). Verwarm onder tussen de over weer voor op 160 graden. 4. Strooi over de bodem de helft van de broodkruimels of paneermeel en verdeel dit goed. 5. Verdeel hierover het kersenmengsel . 6. Strooi de rest van de broodkruim /paneermeel hier overheen. 7. Verdeel het eiwit mengsel over de kersen em zet dit terug in de oven. 8. Let er wel op dat het niet te donker wordt evt je oven iets minder warm zetten. 9. Na de baktijd haal je het uit de oven en laat je het in de vorm zitten en afkoelen en besprenkel je het als het afgekoeld is met wat kersen sap. Niet teveel want dan wordt het te nat !!
Snij met een nat mes in stukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten