zaterdag 14 januari 2017

Leuk en lekker recept Pauwenoog

 
 Na alle feestdagen waar vooral hier in Roemenie in de gezinnen veel taart gemaakt wordt naast de kerstchocolade die gekocht word. En de oliebollen enz bij ons was ik op zoek naar leuk recept om de walnoten voor te kunnen gebruiken . Nu kwam ik dit tegen , het ziet er leuk uit en is eigenlijk heel makkelijk te maken . Onderaan zal ik wat foto's plaatsen van de werkwijze.
 
 
Recept Pauwenoog/ Prajitura Ochilari
 
Voor het deeg :
meel 500 gr
 200 g roomboter (bij kamertemperatuur) 
3 eierdooiers 
1 eetlepel suiker 
1 snufje zout
 2-3 eetlepels zure room
 1/2 blokje verse gist of 1 zakje gedroogde gist 
50 ml warm water 
Eén eetlepel suiker
Vulling : 
3 eiwitten 
150g basterdsuiker 
200g gemalen walnoten 
1 theelepel vanille-extract
citroenrasp dr oetker of verse citroenschil 
1 potje jam 300 ml (pruim, kers, aardbei) 
(zure )kersen (vers of uit blik op siroop)
 
Werkwijze :
1. Los de gist op in warm water en voeg 1 eetlepel bloem en de suiker toe . Laat het warme plaats gedurende 10-15 minuten, tot het mengsel schuimig is.
 2. Meng de bloem met het gistpapje en de andere ingrediënten van het deeg (met uitzondering van de room) en kneed zachtjes tot het deeg bindt 
3. Voeg geleidelijk 1 theelepel zure room toe en kneed het deeg tot de room is opgenomen en doe zo met alle room. Dan kneed je nog 5 minuten tot een elastisch deeg .
 4. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken.
 5.Uitrollen elk stuk dunne plaat (ongeveer 25 x 35 cm).
 6. Bedek het deeg met een dun laagje jam. 
7. Leg op de lange randen van de platen een rij van kersen.( dus aan de buitenkant van het deeg, het midden blijft nog even vrij . ( * kersen op siroop uitlekkenlaten lekken in een zeef voor tot gebruik )
 8. Rol het deeg van beide kanten naar het centrum, heel strak om de kers. Laat een ruimte in het midden ongeveer 3 cm open .( hier komt een anderee vulling op ) 
9. Klop de eidooiers luchtig . Dan voeg je geleidelijk de poedersuiker en toe en klop deze erdoor . 
10. Dan voeg je de gemalen noten toe in 2-3 porties, doe het mengen voorzichtig met een spatel. 
11. Doe het walnotenmengsel als een worst in het midden tussen de deegrollen.(je kan een lepel gebruiken , maar de eenvoudigste is met een spuitzak). 
12. Leg de koekjesrollen op het bakblik met ruimte ertussen. 
13.Bak koekjes bij 180 ° C gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven (tot het deeg is licht’’ blozend ‘’ gekleurd). 
14. Laat afkoelen. Serveer bestrooid met poedersuiker. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten