maandag 4 september 2017

Augurken of paprika inmaken

Inmaken of wecken is hier nog heel gewoon . Daarom hieronder een recept waar je augurken of paprika mee kan inmaken . Het recept gebruik ik zelf na overleg met een Roemeense vriendin omdat we de augurken uit de supermarkt zuur vinden.



Schone potten ( de potten kan je b.v goed reinigen met warm water en soda)

2 kg schone augurken of schoongemaakte paprika
conservant (als je dat kan vinden buiten Roemeniƫ)
14 eetlepels zout of inmaakzout
5-6 laulierbladeren
1/4 beker mosterdzaad
1/2 beker peperkorrels
dille bloemen ( worden in Roemeniƫ op de markt verkocht in nl mogelijk bij de buitenlandse groentenman) anders gedroogde dille
tenen knoflook
uien ringen
1/2 liter gewone azijn
2 liter water+ 1 eetlepel zout
2 eetlepels suiker

Breng water , azijn , zout en suiker aan de kook , zodat suiker en zout oplossen .Dit geeft een sterke geur af ( dus niet schrikken :) )
Augurken en kruiden in potten doen
Mespunt conservant erbij
Aanvullen met het water/azijnmengsel
Potten dicht draaien en in een grote pan zetten . als je geen weckpan hebt met rooster dan een bv een soeppan met theedoek op de bodem tegen het trillen
Tot 3/4 vullen met wateren aan de kook brengen
Als de augurken lichter zijn geworden van kleur na ongeveer 30 minuten afhankelijk van de augurken de potten uit de pan halen
Dan de potten in aluminiumfolie doen en in handdoek rollen en wegzetten om af te laten koelen. ( op deze manier koelt het langzaam af)
Als de potten koud zijn donker en koel wegzetten gedurende minimaal 8 weken, langer laten staan komt de smaak ten goede

1 opmerking: